ini cerita sedih tau...bukan cerita seram...

korang percaya hantu tak...(percaya..percaya)...aku tau...hehehe...tapi korang percaya tak yang org lagi teruk dari hantu...(erm...)...aku ada story nak citer...kawan aku ada mengalami satu benda ni...dia nad balak dia...ada orang yang tak suka tengok dorang bersama...kira typical malay punya perangai la ni..dengki tak habis2...

alkisahnya, kawan aku ni pompuan...cantik???hm...okey la...sebab tu benda ni berlaku...kita sambung balik...dia ni ada balak..takde sapenya ngn aku jugak..kawan jugak dari sekolah menengah...kiranya both are my friends...perjalanan cinta mereka ni dari sekolah menengah sampai skang ni memang aku tau la...bukan senang...sebab tu aku rasa bila dorang dapat bersama hidup ni aku nampak cam sweeet...kiranya fairytale yang happily ever after tu bukan bohong...macam sumer tu tak mustahil berlaku.

jadi aku pun rasa gembira jugak la yang finally dorang bersama..dorang dah couple almost 3 years...tapi aku dapat tau yang pertengahan sem ni or dah nak abes sem ni dorang berpisah...aku ingatkan dorang ni berpisah sebab percintaan jarak jauh yang gagal...(sebab most of my friends gagal dalam orientasi percintaan sebegini, aku sendiri tak percaya percintaan yang macam ni..)..so apa yang aku bleh wat adalah mengutuk..mengeji balak my friend ni...yang jugak my friend...hmm. aku jadi pelik..dulu kau nak bersama dia punyalah susah..macam2 org buat kat kau waktu sekolah menengah dulu..mana nak belasah kau kat dalam toilet siap bagai lagi hah..motor kau hilang kena curi pejadah lagilah..skang senang2 jer kau nak break ngn kawan aku ni bila dia dah sayang giler kat kau...aku hangin la...tapi aku takde la serang dia camtu..aku still respect perasaan kawan aku ni...takkan la aku nak seksa batin dia lagi...manatau dia tak sanggup nak biar ex dia ni terima tohmahan yang sebegitu...

so, aku tanya kawan aku ni (si pompuan tu), kenapa sampai jadi camtu...dia kata ada orang tak suka dorang bersama...


aku terkejut...waktu aku dengar jer...aku cam syak2 jer sapa yang wat begitu...tapi aku taknak menuduh sebab later on bila kawan aku ni citer mmg sangkaan aku ni meleset...

tapi kan..klu korang la kan...klu korang tak suka tgok org bahagia bersama...sanggup ker korang pergi cari bomoh...pergi hantar pelesit ke pejadah kat org yang ko sakit hati sngt tu...sanggup tak?? 
 

aku rasa yang iman orang yang buat camtu tersangatlah nipis..sampaikan bleh nak aku ibaratkan lagi tipis dari kulit bawang..Ya Allah, tak takutkah dia terhadap balasan tuhan atas dosa mennyekutukan Allah...dia takde rasa gerun ke nak fikirkan neraka ciptaan tuhan tu...

Astaghafirullah-al-azim...

OMG!!! mengucap aku kejap sebab takjub dengan determinasi manusia yang diselubungi nafsu syaitan itu...entahlah...dia hantar 'something' kat kawan aku ni...(the guy)...sampaikan every morning dia bangun...lengan kanan dia ni berdarah cam kesan garu pejadah...mula2 kawan2 aku ni ingatkan dia tak sedar yang dia garu tangan dia dalam tidur sampai berdarah-darah siap bagai..tapi benda tu berlarutan lama sangat...klu aku pun rasa yang tu memang ada yang tak kena...benda ni membuatkan dia jadi hilang fokus ngan study dia...and buat awek dia..(which is kawan aku ni la)..bila tengok dia jer rasa benci...and bengkek jer...

tapi waktu tu dorang taktau lagi la pasal benda ni...memanglah nampak cam normal...pasangan bercinta mana yang tak bergaduh...gaduh-gaduh manja..sayang-sayang..nak nak pulak yang balak dia ni sebok ngn business sampai of course la pelajaran jadi terabai...tapinya...mamat ni pandai tau..aku kenal dia dua tahun waktu sekolah menengah dia memang pandai...so aku rasa cam pelik la kenapa sampai teruk sangat result exam dia...tapi aku diamkan jerla...

conclusion-nyer disini...siapa2 pun yang nak aniaya kawan2 aku tu dah berjaya...and kawan2 aku ni tak sedar yang diorang dah terkena ngn manusia berhati binatang yang buat perjanjian ngn syaitan untuk memporak-perandakan hidup mereka...Masya-Allah...moga dijauhkanlah yer kita semua dari anasir2 yang dilaknat Allah..

hal ni tidak menjadi rahsia sampailah one day...yang aku tak sure bila...kawan aku ni (the guy) ada function kat masjid al-azim (sila layari laman sesawang facebook masjid al-azim untuk update kutbah jumaat,hehe..pesanan penaja...di alamat ini yer...http://www.facebook.com/masjidalazim)waktu itu ada seorang pakcik ni yang tinggi ilmu agamanya...(aku dah rasa cam citer Jangan Tegur lak...). pakcik tu tegur kawan aku ni...dia kata,

"anak, lepas ni jumpa pakcik kejap yer..."

akulah kan...klu aku dah cuak dah klu camni...

pakcik tu kata bila dorang berdua jer...

"ada 'benda' yang ikut awak ni..."
ah, sudah, terkejut beruk aku...klu aku mau dah pitammmmmm kat situ jugak...nasib baik kat masjid...klu tak tengah jalan dekat2 kubur cina mau kau nak sakit jantung...

so...selama ni apa yang berlaku kat dorang...tangan yang berdarah-darah macam kena gigit tu...('benda' tu yang hisap)...dorang bergaduh sebabkan benda yang remeh temeh...('benda' tu yang influence)...study jadi tunggang langgang...(sebabkan 'benda' tu...semua sebabkan 'benda' tu...)yang lagi teruk is that orang yang hantar benda tu..itulah jembalang binatang tak guna sebenarnya...macam mana dia sanggup...aduh, kenapa manusia itu boleh tersasar sebegitu jauh...takde bezanya dia ngn benda yang dia hantar tu...
Ya Allah, lindungilah kami dalam lingkunganMu, jauhilah kami dari bala dengki khianat...

dorang cuba berubat...siap pergi jumpa seorang pengamal perubatan  tradisional berasaskan Islamic Thought and Understanding tau...bukan cikai bomoh pawang kampung yang tidak sure apa orientasi perubatan mereka...senang citer...PENGAMAL PERUBATAN ITU SANGAT TERKENAL DI MALAYSIA...yer!!!
aku rasa korang kenal and boleh agak siapa dia...no, no, no...bukan Ustaz Akil Hay..org lain yer...

so, kawan aku dalam masa ni tengah dalam process nak baik la...tapi bila dia nak baik balik ngn awek dia ( the girl, my friend tu)...benda tu serang balik...dan akhirnya dorang kena amek keputusan yang menjerakan...sedih lagi memilukan...hubungan yang lama disemai dengan tanah masa yang panjang, dibaja dengan kasih sayang yang tidak bertepi akhirnya terpaksa menunduk kalah kepada hilai tawa manusia berhati anjing itu...sungguh tidah adil sekali...(itu apa yang aku fikir la, kan)

tapi menurut kata mereka...sekarang ni mereka akan hold down dulu apa-apa rancangan mereka...sebab takde gunanya dorang nak buat apa-apa.

dan aku rasa, benda ni jadi mungkin juga sebab dorang sendiri yang (mungkin, yer, mungkin saja) tak kuat...aku sendiri pun sama...ilmu agama diorang pun mungkin tak cukup sampai 'benda' tu mampu manipulate segala tindak-tanduk dorang...so, sekarang ni kawan aku tu pun tengah mencuba...tengah nak belajar lebih lagi tentang agama...dia follow jemaah wat macam2 hal agamalah yang aku ni jahil tak tau sangat...Alhamdullillah, okey lah tu...aku tumpang syukur dengan apa yang dia buat skang...harap2 dia lebih tenang skang dan insyaALLAH, lepas ni takde lagi gangguan2 syaitan yang mengacau kehidupan mereka...

bila aku tanya kawan aku tu (the girl) tak nak tau ke siapa yang buat dorang camtu...dia kata..

"tak perlulah, nanti takut berdendam pulak..."

i was like mulianya hati kau nak biar camtu jer...klu aku memang aku cari sampai ke lubang apa sekalipun asalkan jumpa syaitan tu...tapi okey jugak apa yang dia pilih tu...dia taknak berdendam...so, dia nak let go jer...biar tuhan yang balas semua perbuatan manusia itu...

hmmm...itulah kisahnya...diharapkan yang kita takkan adai sebegitu kejam dalam hidup kita yang sementara ni...kita ni manusia biasa jer...entah esok, entah lusa kembalilah kita kepada tuhan bila Izrail menjemput...amalan dah lah tak sure lagi...hari-hari dosa boleh kita buat tanpa sedar...janganlah yang dah konfem2 haram,berdosa tu kita sentuh...manusia dianugerahkan dengan akal fikiran..ada rasional yang bertapak dalam minda kita supaya kita gunakan ia untuk berfikir dengan waras...bukan untuk dibiarkan dan melepaskan semua ketidak-puasan hati dengan melakukan perkara2 yang kita tau akan mendapat kutukan, laknat dari Allah...moga manusia itu insaf dan kembali ke pangkal jalan selagi nyawa tak tergantung di kerongkong....Amin...
2 comments

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA