Posts

Showing posts from 2013

REVIEW NOVEL CINTA PENCURI MIMPI - LYNN DAYANA

Image
Assalamualaikum w.b.t,

Lama tak menulis apa-apa di sini... menulis review novel apatah lagi, kan... tak membaca apa-apa langsung dah selepas novel terakhir... novel apa ek? Oh ya, novel dari karya kakak kesayangan (gitu!), Dhiya Zafira, Tertulis Buat Kita... sesiapa yang belum membacanya, silalah cuba, try, test, give it a shoot... best!
Lepas itu adalah baca tulisan Nicholas Spark tapi macam busy je, macam sibuk je... erhmm, sibuk sangat hidup saya, bencilah dengan hidup student ni... (sila baca dalam nada Syasha! Haha!) terus tak habis baca novel yang bertajuk The Notebook itu... Okeylah, bukan nak bebel benda itu, itu mukadimah aka pembuka karutan... motif penulis hari ini ialah menulis review novel Lynn Dayana – Cinta Pencuri Mimpi (CPM).

Cinta Pencuri Mimpi? Mimpi itu dicuri oleh seorang pencuri yang jatuh cinta ke? Atau ‘mimpi’ itu adalah sejenis objek fizikal yang boleh dicuri-curi seperti mencuri gula-gula getah di kedai mamak? Saya jadi konfius... macam pelik je, macam hairan je.…

lukisan baru dan tak berapa baru tapi baru warna...

Image
Assalamualaikum semua,
I posted all of these on my Facebook photos but entah kenapa nak jugak post dekat sini... hmm, sebab dah lama tak update belog kot... hahaha... well, takde pape update pun, just nak share lukisan sahaja... please enjoy, if you do... huuuu...

di setiap kali

Image
Di setiap kalinya aku teringatkanmu
Aku rasa akulah lelaki yang paling bahagia
Kerana dirimu muncul dalam hidupku
Berkenalan denganku

Di setiap kalinya aku memandangmu
Walau dalam gambar aku selalu tersenyum
Aku gila, tidak siuman memikirkan
Kita akan bersatu

Tidak, bukan itu yang aku mahu lagi
Aku tidak ingin terus bermimpi
Kerana cinta ini tak baik buat dirimu
Dan lebih-lebih lagi buat diriku

Di setiap kalinya aku menaip nota
Aku selalu rasa aku masih cintakanmu
Aku sayang padamu, aku rindu padamu
Namun kenyataannya aku cuma keliru...



throwing this rock

Image
I woke up every morning feeling the same
I don't know what I'll get next on the other day
I see things just as if they were the same
But everything besides me seems to have changed

I don't know if I really need to feel this way
It had been so long and why do I keep insisting
To hurt and to mend and then to hurt again
Do I need to keep repeating this?

I know you'd probably will just laugh
I know that you're laughing in his arms
I know that I will never feel enough
But now I must throw this rock off my back
I want to forget you
I want to forget you

I feel ashamed that I keep on writing this
But here and this are what I can only do
Keep on saying I am through with this
But all I do is keep on loving and missing you

I know you'd probably say I have no brain
I know that he can give you all you want
I know that life is so much better for you that way
So now I must throw this rock off my back
I want to be free again
I want to be free again

It seem the only blessing I …

Jurnal Ramadhan Jahn 6 - Sindrom Gajah

Image
Assalamualaikum,
Salam Ramadhan... diam tak diam, dah sampai hari ke-11 kita menjalani ibadah berpuasa. dah nak dekat setengah bulan. Hmm, cepat masa berlalu. Seeloknya kita hargai masa-masa yang berharga ni dengan amalan-amalan soleh dan baik. Haa… keluar dah ustaz Amirul ni ha…
Okeylah, hari ni Jahn nak cerita something yang tak berat sangat… eh, berat lah… berat ke? Korang judge lah, ye…
Korang ni kategori badan yang macam mana? Kalau korang lelaki adakah korang:
Sasa? Tegap?
Kurus? atau...
Gemuk?
Kalau korang perempuan, adakah korang:
Sasa tegap tu no no lah… monster je women bodybuilder ni (sexist, kan!)

Kurus yang hot?
Gemuk?
Kenapa kita cam sensitif bila orang cakap kita gemuk? Kenapa, ek? Hmm, mungkin kerana kita tak suka je orang complain banyak-banyak tentang diri kita… atau mungkin juga keyakinan diri kita jatuh merudum selepas orang cakap kita gemuk…
I’ve never been obese before and I hope to not EVER enlist in the obese list. Jadi, what I did now is scrutinizing my daily caloric int…

Jurnal Ramadhan Jahn 5 - Asyraf Muslim

Image
Assalamualikum,
Salam Ramadhan semua... apa macam skang? Buat apa? Kalau buat kerja, buat dengan ikhlas... kalau tengah cuti, berehat, rehat elok-elok... apa isu sekarang ek? Isu apa lagi, kan... Asyraf Muslim lah, kan?


So, komen? Well, 1st and foremost, Jahn tahu poligami itu sunnah Rasulullah, and I am no where being against it because cakaplah apa-apa sekalipun, hak orang lelaki memang itu. Kalau dia berkemampuan dalam semua segi, dia boleh.
Buat masa sekarang, masa belum kahwin dan takde awek lagi ni, kan... Jahn rasa Jahn tak akan berpoligami lah kot... InsyaAllah, amin... sebabnya pada Jahn ada satu pun agaknya dah cukup payah nak maintain, inikan nak berdua-tiga... so, bila Jahn dah kahwin nanti, Jahn harap Allah jadikan Jahn seorang lelaki yang tak gatal lah, amin...

Selepas menghabiskan hampir separuh hari mendengar komentar rakan-rakan tentang isu kahwin Asyraf Muslim ini, Jahn decided to write an entry about this... no, bukan nak bash dia kahwin ke apa, just nak bagi pandan…

those emails

Image
As I looked at the screen
I remembered how you meant to me
I don’t know if it sound silly
But you make me can’t stop screaming

Although you and I would never be
I can only dream that one day
The day which will never come
Will happen right before our very eyes

It’s so hard to stay away from this feeling
It kills me so soft and I didn't realize
That I have long gone down in history
It’s so cruel that life treated me bad
But what can I complain about now
That I know that you and I were only a fantasy

As I looked at the pic
I remembered what we used to do
We walked all the way of the streets
And talking like I felt nothing for you

I know it sounded so very pathetic
But that was all that I got to show
So that you stayed longer by my side
I don’t wanna lose you just yet
I know that you'd run away
If you knew I’m in love with you

As I looked at the screen
I realize it was always you
The one who still and keep haunting me
But I keep on can’t stop thinking of you



Jurnal Ramadhan Jahn 4 - Bak Kut Teh

Image
Assalamualikum,

Salam Ramadhan ke-6 semua. How y’all doin’? Hope you’ll be fine...

Today, I wanted to write a comment about the issue that is pretty much have affected almost all of us Muslim’s sensitivity... the ‘Selamat Berbuka Puasa dengan Bak Kut Teh... Wangi, enak, menyelerakan!’ and the apology that the couple made.


Tetapi sebelum itu, ingatkan anda tentang satu isu yang dibangkitkan oleh Patrick Teoh, isu tentang kelantangan beliau menghina Islam... di sini ada dua perkara yang kita harus lihat.

Yang pertama ialah ilmunya. If he really doesn’t understand Islam, then its fine... us Muslim must educate him, though I’m not convinced if he wants to learn Islam. But if he does have ilmu tentang Islam sedikit sebanyak, he’s a pain in my ass... since isu ini sudah lama berlalu, we don’t wanna make it up again. We forgive but never forget... if we forget, they do it again...

The second thing is that... it buckles my brain to think that with a simple apology, they can make things OK. I m…

Jurnal Ramadhan Jahn 3 – Ikhlas Ke Tidak?

Image
Assalamualaikum,
Apa khabar semua? Sihat? Haa? Lapar? Jangan complain lapar... bulan puasa memanglah lapar... hehe... Anyway, how was y’all guys Ramadhan activities goin’ on? I hope it all went good! As to mine, all goes great. Alhamdulillah... Allah bagi rezeki dan nikmat sihat untuk menunaikan kewajipan. Masa muda ni lah kena start buat, nak tunggu tua, takut tak insaf-insaf... mana tahu, kan? Dunia ni bukannya berputar dengan perancangan kita semata-mata. Yang menentukan memang hanya Allah tetapi kita bukannya satu-satunya yang merancang. Renung-renungkanlah...

Okaylah, entry hari ini... hmm... apa yang anda faham tentang keikhlasan? Ikhlas pada Jahn adalah kondisi di mana kita memberi dan menerima kerana Allah... memberi contohnya sedekah, kan... saya ikhlas, katanye... menerima pula kalau kita mendapat rahmat, kita ikhlas bersyukur kerana Allah beri rezeki, kalau musibah pula, kita ikhlas redha dengan ketentuan Allah, kerana kita yakin yang Allah merancang sesuatu yang lebih bai…

JURNAL RAMADHAN JAHN 2 – PARKING KERETA

Image
Assalamualaikum,
Alhamdulillah, hari ini dah masuk hari ke-2 kita menjalani ibadah puasa. Syukur kehadrat Ilahi kita diberikan peluang untuk terus beribadah kepada-Nya. So, guys... camner? Amacam puasa semalam? Okey? Ke kebulur? Haa... itu baru sehari, cuba kita bayangkan saudara-saudara yang tak ada makanan nak makan hatta sewaktu berbuka puasa sekali pun. Macam mana? MasyaAllah, bersyukurlah kita, nikmat Allah beri kepada kita ni masih lagi melimpah ruah.

Hmm, semalam dah mengarut bercerita tentang adab di masjid/surau. Hari ini nak bercerita tentang apa pulak?

Isu apa pulak yang boleh dibincangkan hari ini?

Pernah tak kalau kita pergi masjid/ surau, biasanya sewaktu ada keramaian di kawasan yang biasanya kejiranan taman kita park kenderaan kita depan pintu pagar rumah orang? Atau pernahkah anda lihat orang berbuat demikian?


Elok ke tak elok tu?

Tak elok, kan... kenapa?

Pada Jahn lah, kan... memanglah tak elok tetapi kalau kita tak ada pilihan memang, mahu tak mahu terpaksa jugal…

JURNAL RAMADHAN JAHN 1 - RESEARCH DI SURAU

Image
Assalamualaikum,

Hari ini hari pertama kita berpuasa, maknanya malam semalam malam pertama kita berterawih... seronok berterawih ni... sebabnya, di situlah kita dapat mengumpul banyak amalan baik. bukannya mudah kita nak perform solat sunat sampai 20 rakaat... tambah pulak dengan witir 3 rakaat.. dah 23 rakaat tetapi pejam celik pejam celik je dah sampai waktu moreh... secara duniawi, waktu yang ditunggu-tunggu... 
apa yang special sangat moreh tu, kan... haha.. takde benda sangat pun... makan-makan je pun... tapi dia punya feeling tu lain macam sikit... tak macam kenduri biasa... entahlah... semalam Jahn bermoreh buat kali pertama di Shah Alam ni, selepas lebih 2 tahun bermustautin di negeri paling kaya di Malaysia ni. Bukannya apa... jangan salah faham pulak, tahun lepas pun Jahn berterawih juga tau... cuma biasa habis sampai rakaat ke-8 je, then balik tengok Samarinda... haha, tahun ni resolution Jahn nak berterawih 20 rakaat semana yang mampu... AMIN!!!
Okaylah, bukan main jurnal …