Posts

Showing posts from February, 2011

entry in kononnya educated tetapi...

Image
Assalamualaikum semua,

Saya terpanggil untuk berkongsi sesuatu yang lebih serius hari ini, tiba-tiba sahaja saya rasa yang saya harus bercakap sesuatu tentang perkara ini walaupun pendapat saya mungkin bak lalang ditiup angin petang, bagai mencurah di daun keladi, bagai melukut ditepi gantang, kan... tapi saya still nak bercakap juga...

okay look, apakah perbezaan antara timur (especially negara kita, Malaysia yang tercinta ini) dan barat?

hmm...

timur lebih implicit, barat would be more explicit?
timur lebih introvert, barat extrovert?
timur collectivist, barat individualist?
timur feminine, barat masculine?
timur slow, barat pantas?
timur relax, barat kecah?

ada betul dan ada salahnya, sebagai seorang pelajar BBA (Hons) International Business, saya tahu jugalah sedikit sebanyak tentang apa bezanya barat dan timur... apa yang ada di sini, mungkin tidak elok untuk di sana, dan vice versa.

tetapi cuba kita bayangkan sesuatu...

jika yang collectivist cuba di-individualist-kan...
jika ya…

Lama, kan tak update sundel, I AM NUMBER FOUR

Image
Assalamualaikum semua,
Berjumpa lagi dengan Jahn, jejaka separa kacak ini... wah! (bodoh!)

saja je nak update, sebenarnya takde mood tapi saja je nak update sebenarnya takde mood saja je nak update (kau nak carry on sampai petang esok ke?)...marah, melawak pun takleh...

okaylah, ari ni kan...dok FB la...saja je nak lagha...takde benda nak buat, kan (feeling2 leisure sangat padahal thesis tak bergerak!)...DIAM!!!

okay, sedang dok syioukkk bermungkaran di FB, bump into this binatanglah...

so, apa yang best sangatnya?

Well yang best is that I AM NUMBER FOUR!!!!!!!!!

Okaylah let's go to the movie...
Sebenarnya... aku tak tengok lagi...
tapi aku rasa movie ni BEST sebabnya adalah... citer ni ada power-power... aku suka... aku suka... aku suka...
so, aku bagi link jelah ek...korang baca sendiri... sila klik sini...
tapi takde hal,lah... nanti nak tengok dengan Tipah aka Syaza Ibrahim, thanks Tipah again to make me you're number 4!!!

diantara terima kasih dan maafkan aku...

Image
terima kasih kerana buat aku rasakan perasaan ini
terima kasih kerana buat aku kenal erti cinta dan rindu
terima kasih kerana buat aku terseksa sakit sebegini
terima kasih kerana buat aku masih sanggup tunggu


maafkan aku
kerana sampai saat ini hatiku masih berkira-kira untuk katakan padamu "pergi jauh dariku"
maafkan aku 
kerana sampai sekarang aku masih belum mampu untuk katakan "jangan mencariku lagi"
maafkan aku 
kerana aku masih bodoh sampaikan aku masih katakan "aku sayang padamu"
maafkan aku 
mencintai manusia tak berguna sepertimu...


diantara terima kasih dan maafkan aku...  aku berdiri di situ...










Jahn: masih katakan terima kasih kepada orang yang lukakan hati?
Emil: kadang-kadang biar macam mana jahat pun seseorang tu, ada yang tetap sayang sampai mati...
Jahn: berbaloi ke?
Emil: tengoklah kenangan, ingatkanlah pengorbanan...


Jahn tersenyum sinis seperti tidak boleh menerima apa yang dikatakan Emil.... kalau bercinta sesukar ini, tak perlulah rasanya...


p/s - mood…

Empirical study about Coffee lemak berkrim disukai ramai!

Image
Sedikit Sejarah Tentang Kopi




Menurutsejarah (atau lagenda),seoranggembalaArabbernama Kaldı/ Kadir/ Sheik Abd-al-Kadirmencari kambing-kambingnyamenarigembiradisekitarsemakberdaunhijautuadenganceri merahterangdihujungselatanSemenanjungArab.


Kadir mendapati bahawa cerimerahterangdisemak itu menyebabkaneuforia (a feeling of great happiness or well-being) yanganehdanselepas mencubaceri itu sendiri, diamengetahuipengaruhkuat tumbuhan itu.Kesanmerangsangkemudian dieksploitasiolehbiarawandisebuahbiaratempatanuntuktetapterjaga untuk melakukan ibadat (sangat, kan!) dan ia kemudiannya diedarkankebiara-biaralain diseluruhdunia (vallllah, kopi pun lahir).

Walaupun merujuk kepada daya tarikansepertilegenda tersebut, bukti botanikal yang terbaru (like baru jugaklah) menunjukkan origin biji kopi adalah berlainan dan berbeza-beza. Buktiinimenunjukkanbahawasejarahbijikopididataran tinggiHabsyah tengah dantelah dibawakeYamandi manaia ditanamkansejakabadke-6