Jurnal Ramadhan Jahn 6 - Sindrom Gajah

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan... diam tak diam, dah sampai hari ke-11 kita menjalani ibadah berpuasa. dah nak dekat setengah bulan. Hmm, cepat masa berlalu. Seeloknya kita hargai masa-masa yang berharga ni dengan amalan-amalan soleh dan baik. Haa… keluar dah ustaz Amirul ni ha…

Okeylah, hari ni Jahn nak cerita something yang tak berat sangat… eh, berat lah… berat ke? Korang judge lah, ye…

Korang ni kategori badan yang macam mana? Kalau korang lelaki adakah korang:

mamat bagak ni namanya Jay Cutler... tapi dia kalah dengan Abang GC saya! heeeee...
Sasa?
 
ini Abel Albonetti ye... saya follow FB and Twitter dia..huhu!
Tegap?

Kurus lagi dari Hakam...
Kurus?
atau...

Besar lagi dari Akhimullah... hehe..
Gemuk?

Kalau korang perempuan, adakah korang:

besar lagi di Kolat...
Sasa tegap tu no no lah… monster je women bodybuilder ni (sexist, kan!)


my mind blown okay mengetahui model chantek ini adalah seorang BANGLA! Aastha Pokharel namanya...
Kurus yang hot?

aduh mak...! PITAM!
Gemuk?

Kenapa kita cam sensitif bila orang cakap kita gemuk? Kenapa, ek? Hmm, mungkin kerana kita tak suka je orang complain banyak-banyak tentang diri kita… atau mungkin juga keyakinan diri kita jatuh merudum selepas orang cakap kita gemuk…

I’ve never been obese before and I hope to not EVER enlist in the obese list. Jadi, what I did now is scrutinizing my daily caloric intake (kadang-kala terlajak juga, haha!).

But I’m not here to talk about diet plan, ye… mine is hancho jugak! Hahaha… but I still consider myself bukan dalam kategori gemuk. So, apa yang membuatkan Jahn nak bercerita pasal isu gemuk ni?

Biasa tak nampak budak-budak sekolah rendah yang obese… then, Nampak pulak tak pakcik-pakcik atau makcik-makcik yang obese? Or mereka yang sebaya kita jelah… korang rasalah, kan… senang ke hidup mereka ni?

Sekarang ni kan bulan Ramadhan, pesta ibadah… so berbondong-bondonglah orang yang ke masjid, surau beribadah (particularly solat terawih berjemaah). So, Jahn rasa macam kesian dengan these people yang obese… Jahn tengok seorang tu, budak lagi… punyalah susah nak duduk di antara dua sujud, nak duduk tahiyat awal, inikan pula duduk tahiyat akhir… dari pandangan mata Jahn lah, seksanya… Ya Rabbi! Kegemukan itu dah jadi semacam kepayahan untuk seseorang itu beribadah… ini dari pandangan luar, ye… Jahn tak pasti orang tu rasa macam mana, dia okey ke tidak badan camtu… wallahualam… takkan nak tanya pulak, kurang ajar namanya tu!

So, I was thinking to myself… janganlah aku nanti besar camtu… sebab itulah Jahn sedaya upaya jaga permakanan… and engage in physical activities sedikit sebanyak…

Obese, selain daripada faktor genetik, sebenarnya lebih terarah kepada faktor persekitaran dan permakanan. We could go all day kalau nak bercakap pasal tabiat makan orang Malaysia (particularly Melayu)…

Jahn pun tak sure apa yang kita boleh buat lagi untuk beri kesedaran sivik kepada orang ramai yang permakanan dan gaya hidup yang sihat itu penting.

Mungkin ada yang beralasan… sibuk kerja… I’m not talking about you guys, I’m talking about the kids, I don't concern much about you guys, I was worried about those little fellas whose not 'little' anymore!

semangat kau, buntat! berapa kampit beras la kau makan hari-hari ni, dik? cukup duit mak abah kau tampung tumbesaran kau, dik... kau baik diet sikit dik!
Kalau berterusan macam inilah, kan… rasanya menjelang 2020 nanti obesity rate dekat Malaysia ni dah macam manalah agaknya… sungguh meruncingkan sungguh permasalahan ini, ye!

So, akhir kalam… yang kelam ni, I couldn’t conclude about this problem… kempen ke apa ke semua macam tak jalan je… so, terpulanglah kepada individu, mak abah nak ubah budak-budak dan diri mereka sendiri… jangan sampai sakit-sakit nanti baru nak menyesal.



Jahn: my ideal body type… mamat ni Kevin Perod, yang buat beberapa ketika menjadi wallpaper laptop aku... hahaha!
Emil: my ideal body type…
Jahn: stupid la you! hahaha... motip kangkang!

Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA