REVIEW CINTA UNTUK DISEWA - LYNN DAYANA

ASSALAMUALAIKUM SEMUA,

Sudah berapa kurunkah saya tidak menulis di sini, adakah saya sudah stop menjadi penulis belog yang anggun dan chantek? motip...! hahaha, salah, adakah saya sudah stop menjadi penulis belog yang perasan awesome?
TIDAK uolls! I'm still alive and kickin'! (walaupun hakikat sebenarnya sekadar penulis yang meminta kena tendang, kan!)
Okaylah, asal menulis je... mengarut... asal menulis je, mencerca... asal menulis je... buat dosa... apalah nak jadi dengan hidup kau ni, Jahn? (sambil menunduk... sedar, insaf dan terkesima).
Daripada makin 'panjang' meleretnya... adalah elok kita start je... baca bismillah!

Bismillahirahmanirahim...
Okay... camner nak start? Okaylah... semua sedia maklum, kan... Jahn ni penyokong setia kak Dhiya Zafira (klik nama untuk ke belog beliau), so sebagai peminat tegar, Jahn adalah jumpa beliau a couple of time... as a sign of support for her, kan. cam mulia tak I ni? mulia, murni, kan! haaa...!
so, semasa bertembung dengan beliau itu, Jahn met the writer of CINTA UNTUK DISEWA jugaklah... mungkin sebab dorang BFF, kan... asal sesi bertemu peminat je, memang dorang berdua saing je yang Jahn perasan... dua kali Jahn jumpa kak Dhiya, dua kali jugalah jumpa Kak Lynn Dayana (klik nama untuk ke belog beliau, ye!) ni... so, senyum... je... then. tak cakap pape... yelah, waktu tu mmg tak ada apa-apa nak bualkan pun sebab Jahn tak pernah baca apa-apa novel dia. that was the 1st time met. second time... sewaktu karnival dekat karangkraf di Shah Alam last January ke February... aritu... met her jugak... senyum jugak je... buat I was wondering jelah, Jahn ada jeling-jeling sikit... did she was makin' some faces while Jahn sekadar beramah-mesra dengan Kak Dhiya and ignored any other writers there... adakah begitu, adakah aku seorang douchebag? hahaha... meleret tak imaginasi Jahn ni? hahaha, meleret mengalahkan sinetron Indon, kan!
So, that was it lah, Jahn pun was keep thinking je, balik rumah after that... kenapa aku sekadar bca buku yang hanya Dhiya Zafira tulis dan ignored any other writers, RAM pun honestly, Jahn cuma baca trologi Bagaikan Puteri dan Cinta Sufi...(that novel was addictive, tak boleh cakap apa!)... so, i still didn't do much after that... i just live my life like i was then, and like i am now... meaning... study for my research, read business journals and trying to write about it but still failed... so, my main supervisor said that, occasionally, do take a break and loosen up. so, loosen up pada Jahn adalah buat benda yang release tension. What is more than to pergi shopping! Ladies sangat aku, kan!
Jahn pun keluarlah dengan BFF Jahn yang bernama Cektipah (sebab dia suka sgt Ruffedge dulu-dulu)... we stopped at Popular Book Store... jalan-jalan. cari buku... banyak juga yang dibeli... dengan menggunakan BB1M itu. hahah!
Adalah... ada beli buku keagamaan sikit, Biografi Syaitan (boleh?!), panduan Faraid (kan...!) dengan 10 Sebab Doa Terhijab (sentappp!). pastu belilah majalah Solusi. Novel Inggeris, 2 biji... dua2nya daripada Nicholas Spark - Safe Haven and The Notebook (baca belum lagi, cam takde mood, beli sebab baca Dear John boleh nagis-nangis, boleh?!) then sebijik lagi... daripada John Wood, Leaving Microsoft to Change the World... edisi bahasa Melayu, nak cari original version in English tapi takde. alang-alang dah ada, rembat ajelah. then... tak cukup lagi RM200 ni... kena habiskan baru bleh dapat free RM50 punya Popular Voucher. Waktu itulah semuanya terjadi... (kejap, ni nak feeling-feeling novel sikit...)

Kedai Buku Popular, Aeon Bukit Raja, Klang
   Jahn berjalan sambil menjinjing raga yang dipenuhi dengan buku-buku tulisan Nicholas Spark. Bukannya dia suka sangat membacanya tetapi dia jiwang, dia tidak mengaku sahaja. Matanya melilau mencari apa lagi yang boleh dia borong dengan Baucer Buku Satu Malaysia ini. Cektipah yang berada di luar menunggu di bangku kerana berasa sakit kepala tiba-tiba. PMSlah tu! Gertu Jahn sekadar dalam hati. Dia faham, perempuan itu memang kurang sihat semasa dia mula-mula berjumpa tadi. Biarlah dia berehat sebentar.
Mata Jahn menangkap sesuatu yang menarik minatnya. Dia berjalan ke timbunan buku-buku yang disusun tinggi bertingkat-tingkat. Dia mencapai satu dan membaca perlahan blurb yang ada di bahagian belakang buku.
   "Hei, ini doktor cintalah! Doktor cinta yang menyewa cintanya untuk mereka yang buntu dalam menilai rasa. Itulah Anis Sofea. Namun, bila cinta mula bertandang di hati, dia kibar bendera putih. Dia menjadi doktor cinta yang gagal.
   Pertama; Anis jatuh cinta pada Iskandar, sahabat baiknya. Tapi... cintanya tidak berbalas, malah terus terpendam. Parah!
   Kedua; Hatinya terpaut pada Kamarul Bahrain. “He is amazing!” Tapi sayang, Kamal lelaki yang sudah berhenti percaya pada cinta.
   Ketiga; Ashraf Hadi, lelaki paling cerewet yang pernah Anis jumpa. Kamal kata, Ashraf itu sesuai untuk dirinya. Gila apa? Ashraf itu karbon dioksida, bukan oksigen!
Susahnya mahu menggapai makna bahagia. Namun, janji ALLAH... manusia diciptakan berpasang-pasangan. Jangan sesekali mudah mengalah."
   Jahn meleretkan satu senyum di bibir.
   Iskandar... typical sungguh namanya... memang takkan jadi hero untuk novel ini. Penulis Malaysia ni semua satu pattern sahaja. Kalau hero nama mesti segempak yang boleh. Kalau nama Iskandar itu digunakan dalam novel makna tak ada jodohlah dia dengan heroin. Jahn berstereotaip sendiri.
   Kamarul Bahrain... he's amazing... sudah berhenti percaya pada cinta. Hmm, lelaki ni mesti gay! Sahut Jahn kuat dalam hati. Wow, beranikah penulis Lynn Dayana ini menulis tentang perihal yang taboo ini? Apa salahnya, fiksyen sahaja. Akur Jahn dalam hati lagi.
   Ashraf Hadi. Hmm... kalau ikutkan apa yang dikatakan oleh orang tua-tua, yang tak nak itulah yang akan jatuh jodoh!
   "Memang confirm kau yang kahwin dengan Anis Sofea ni, Ashraf!" kata Jahn sedikit kuat tidak tahu segan. Jahn meletakkan semula novel tersebut ke tempatnya semula. Predictable. Tak payah beli. Hati berdetik sebelum satu lagi detik yang lain datang.
   Jahn teringatkan apa yang berlaku lewat sebulan lepas. Lynn Dayana inikan kawan baik Dhiya Zafira. Dan penulisannya dalam Dendam Bunga Dahlia cukup baik pada pengamatan Jahn. Kenapa tidak boleh dia beli sahaja buku itu?
   "Why don't you just give it a try?" satu suara dalam kepala Jahn bertanya. Suaranya sendiri. Jahn rasa kalah dengan pujukan diri sendiri. dia kembali menatap buku tersebut. Bagai ada suatu aura yang menariknya mengambil sahaja buku tersebut.
   Sila Hubungi Lynn Dayana Cinta Untuk Disewa. Cinta yang berharga, kau anggap percuma! This Better be Good!

Tamat.

Boleh tamat? hahaha... propa, kan... cam hampeh kan perangai!
Okaylah, Selama seminggu selepas membeli buku tersebut, Jahn tidak menyentuhnya lagi. Terlalu banyak kerja yang perlu dilakukan. Sampai satu buku yang dibeli satu pun tak baca lagi. Kecuali Majalah Solusi itu.
Jahn baca Cinta Untuk Disewa dua hari lepas. I'm no speed reader, in fact I'm a snail-speed reader. So, 2 days adalah masa yang paling cepat Jahn boleh habiskan sesuatu naskah. But, kalau boleh dibaca sampai habis dalam masa dua hari itu, maknanya naskahnya is not bad at all lah!

So, lama, kan tulis pendahuluan dan pengalaman dan membebel... this is my review... kepada Kak Lynn Dayana... sila bersabar dengan review saya sebab saya memang mantul sikit bila menulis. Kalau tak boleh blah, Kak Lynn minta nasihat Kak Dhiya apakah ubat-ubatan yang perlu dibeli di Guardian! Huhuuuu!

The Review!
Honestly... is this serious? Memanglah straight-forward... sweet but... seriously this cover! Hahaha, well, pandailah Alaf, kan...
For someone yang have only satu pengalaman membaca naskah beliau... iaitu Dendam Bunga Dahlia dalam Antalogi Jiwa Kacau, mungkin ada yang akan kurang bersependapat tetapi... erm, saya cuba!
This one pada Jahn, is rated 8 over 10. Way above average kerana penulisan Lynn Dayana pada Jahn simple. Garapan dan kesinambungannya mudah difahami dan tidak memeningkan. Bahasa digunakan juga baik, okay dan ada masanya selamba, which is good!
Novel berkisar tentang seorang Doktor Cinta. Well, Anis Sofia menyelesaikan masalah orang yang keliru dalam bercinta at the beginning half of the story but then tiba-tiba dia macam shifted jadi cam penyiasat persendirian pulak dalam kes Datin Mila itu. Kalau kes yang Iskandar tolong itu, nampak lagilah yang dia Love Consultant. But that was me... freedom of speech, kan... hahaha!
Iskandar... Hmm, by name he's typical guy... but as he go in the novel... I find him a bit intriguing jugak... Dan saya faham kenapa lelaki suka perempuan berkepit dengan dorang... I like the idea of a playboy yet a good friend. macam kenal je, macam selalu jumpa... hehehe!
Kamarul Bahrain... okay. I was mistaken... sewaktu dia datang ke rumah Jenny untuk ambil Maryam, I still thought he's a gay... mungkin dia tak suka perempuan, sebab tu dia layan Maryam camtu... kot. Tapi bila dia cakap Anis mencuri hatinya tu, I was beginning to feel I was mistaken... but I'm still have that pull and loosen effect on him about being a gay... even after the writer mentioned about Leila in a brief. I still have that feeling  that maybe Leila makes him gay.
Tak tahulah kenapa I was constantly having those thoughts but after a while... knowing he's flirting with Anis, I forgo about my 1st perception about him... okay, he's not a gay... well, good for him! I am really rooting that he will be with Anis all the way to the end although I'm aware that Ashraf isn't in the picture yet.
Ashraf Hadi. Hmm... I don't like this character at the first time... Perfectionist is lame to me. Not just that, perfectionist makes the world went hard! But slowly... I think he's not bad jugak at last after he changed.
One important fact that I love about this novel is that... Lynn Dayana uses a lot of characters. I like this style because by using many characters (in a right way), the story can be driven in a non-boring kinda way. I mean... instead of just concentrating on some characters, variety of them live up the mood, kan? So, since this novel bukan macam typical 90's and early 2000's kinda style yang ada lelaki, perempuan, perempuan jahat, lelaki nombor dua. macam cerita korea sekarang ni... I found myself amused with this manuscript. Hence, 8 over 10. Pada Jahn, kawan-kawan itu sangat penting, pesonally I believe everyone of us ada sekelompok kawan-kawan macam Anis, Jenny, Iskandar, Arman dan Hafiz ni... personally I have. Cuma, ratio dia lain 2 lelaki dan 3 perempuan. terbalik... So, walaubagaimanapun kawan-kawan baik korang, treasure them sebab kawan yang baik cukup susah nak datang. kawan nak huhah huhah tu berlambak... senang sama-sama, susah kau sorang-sorang banyak. tak payah cari, jumpa dekat tepi jalan ajak doroang pergi makan dekat victoria station, comfirm dorang nak berkawan dengan kau. tak percaya cuba try... haha!
Back to the novel again... I love how the writer portray Anis Sofea... she's sweet but not a typical marshmallow. She gets angry when she needs to and she cry when she can't hold it. I love how she was able to solve some other people trouble but sucks when it hit her. this is typical but... in a good way. most of us memang macam ini, tak kena dekat batang hidung sendiri, bercakap macam pelurulah, kalah kereta api lajunya. tatatatatat je... kau dah kena sekali, amekaw!
Kamarul Bahrain... the writer supposed to get my 9 over 10 from me but something about KB yang tidak diceritakan secara terperinci swiped that away. What's up with Leila? KB on some kind of a case but he blew up, on the way, Leila's killed. The writer did mention what happened but how I wish Lynn Dayana would've write more about this. Because if she did, it would've been much better. Tapi, bukanlah sebab hal ini je, novel ini gagal... takdelah camtu!
Hmm, Ashraf... I know that what Hafiz said to Anis is acceptable. That she needs to stop hoping for someone not seeing her but to choose someone loving her. And tindakan Anis yang 'somehow-is-taking-revenge-on-Kamal' dengan proposing to Ashraf is a brilliant thing to write! It just that... I have this feeling, if it's not about the novel itself almost closing to 600 pages... the writer would not have want to make an easy attempt to just made Ashraf crashed in an accident just to make Anis finally realizes she do loves Ashraf. well, people say... you'd realize you love someone when he's gone... maybe pendekatan itu yang digunakan oleh penulis, kot!
But the ending, isn't sucks but I do think that it would've been better if be book isn't too thick.
For me, moral of the story, is universal... no matter how much you love someone kalau tertulis Allah kata dia bukan untuk kau... pusing macam mana sekalipun... dia bukan. Even dengan cara yang tak masuk dek akal sekalipun, kalau Allah dah tetapkan itu jodoh kau... terima, sebab perancangan Allah tak ada cacat cela.

Dalam novel ini, Jahn tek tahu kenapa tapi terbayang-bayang muka heroin-heroin aje... muka hero tak muncul... so ada 2 orang yang Jahn terbayangkan... so... inilah dia sebagai penutup, okay...

Anis Sofea is Tiz Zaqyah

Izrin Aisya is Izara Aisyah

HOT TAK MEREKA!!! AWWW!!! AWWWUUUUUUWWWW!!!
Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA