TCCOW TALK 3

MR. KOMANDO

OKAY, ingat tak dalam Jauh Kau Pergi ada satu scene di mana Afi meneka kepakaran setiap komando-komando yang ada itu kecuali Jimmy. Katanya, Helmi pakar medik sebab dah sah-sahlah dia budak medik dekat USM dulu. Luqman pula was a UIA student, so... if it’s a UIA student, English and Arabic should be his makanan, kan? Cuma Eddie Sufian dan Haiyan Rifqi sahaja yang tidak ditekanya dengan jelas. Both are UTM’s engineering student. And she just deliberately didn’t state who the sniper is and who’s the bomb expert thought she left the 2 skills to the guys. So, my money is going for this. 


Luqman – Communication expert 

Helmi – Medic expert 

Eddie – Sniper expert 

Rif – Bomb expert 

Jimmy – Spy/Information expert 

Sila pay attention pada Eddie, Rif dan Jimmy... sebab tak ada tekaan yang definite daripada Afi. 

Boleh nampak tak kenapa? 

Eddie dan Rif masing misteri sikit. Tapi semua orang pun boleh fikir kan kenapa Jimmy is a Spy aka Information expert. So, itu tak payah nak discuss lah... memang dah terbukti pun. 

Semasa menulis TCCOW, Jahn tak ingat sangat scene Jauh Kau Pergi, Bab 37, muka surat 237-238 ini (siap bagi reference lengkap ni, haaa! macam buat research!) sebenarnya tetapi dalam episod TCCOW yang lepas... Jahn ada tulis Eddie sebagai Sniper. Jahn made up that he’s the best when it comes to shooting. So, Rif is left to be the dangerous Bombardo. Why? Sebab dalam TCCOW, Jahn gambarkan Rif sebagai komando yang paling lethally dangerous, inhumane and gory (scene dalam hutan dulu, kalau ingat lagi) daripada kelima-lima mereka. That’s how the concept of COMBAT MODE: EXTREME tu come in the picture. It was just to portray how awesomely terrifying Mejar Haiyan Rifqi is (please note that in JKP, Rif’s designation is Captain; but in TCCOW, Jahn promoted him to be a Mejar). So, in what way can someone be the most dangerous kalau bukan dengan bom? Sama macam watak Guerrerro dalam Human Target, walaupun muka semacam aje tapi dia memang sangat merbahaya, kan? 

To be honest, Jahn memang banyak tengok series Human Target untuk dapatkan inspirasi menulis TCCOW semula. Dan juga Supernatural, bukan sebab rumah sewa Jahn tak ada ASTRO nak tengok cerita lain selain daripada TV3 punya cerita tetapi memang dalam banyak-banyak series, Jahn cuma layan dua itu je buat masa ini. Kalau ikutkan ada je Jahn layan yang lain macam Secret Circle (8TV), Glee (NTV7), Korean dramas at Youtube... but nak cari ilham apa dengan cerita-cerita macam itu, kan? 

Dalam Human Target, Jahn ambil a lot of references daripada watak Christopher Chance, Guerrerro, dan Ames, even Ilsa Pucci u sekali. Supaya lebih senang Jahn nak convert it to writing. Mostly digunakan untuk watak Rex, Izz, Hafriz, the commandos and siapa-siapa sahaja yang get action pumping up. 

Dan dalam Supernatural pula, Jahn ambil personaliti Sam dan Dean, converted it to Hafriz dan Blade, respectively. Tetapi mostly Blade and Dean lah... sebab they really are alike, it’s just that seorang baik, seorang jahat. 

So, basically... curi sikit idea orang lain is not such a bad thing lah kalau kita rasa it’s inspirational... tak salah, kan? 

Kembali kepada topik asal, Rif deserve to be the commando who’s the one which is the best and the most brutal, because he’s a hero and Jahn pun dah terlanjur buat dia ganas tak ingat. And Eddie, he’s the one with the most calmness and self-control, so he can be a great sharp shooting sniper. 


Rasanya, Jahn belum pernah share this illustration dekat sini lagi rasanya. so, nak sharelah... 
I know that many of us (pembaca JKP, TBK dan TCCOW, hehe!) love the idea of shirtless army guy, kan?
so, here is some untuk anda jamu mata, sikit... Jahn lukis dalam setahun lepas... lebih sebenarnya, hehe... just pencil art dengan simple pen inking sahaja... shading pun adalah sejemput dekat character yang depan tu, siapakah dia? hehe!

Jimmy, Helmi, Eddie & Luqman (sila open image in a new tab, kalau nak gambar besau.)
and this is Haiyan Rifqi.

Sorrylah kalau Jimmy tak hensem! haha! Jahn rasa dah okay...

FASHA DEANDA

FASHA DEANDA. Mesti rasa macam annoyingkan bila baca nama ‘Fasha Deanda’ ni? Hahaha, Jahn sebagai writer dia pun rasa annoyed. But jangan salah faham, Jahn suka dengan Fasha Sandha okay! Fasha Deanda hanyalah fiktif semata yang tak pernah wujud. Cuma nama Fasha tu cam ala-ala Diva, kate ko!!! Gituhh!! Haaa, kan! 


Hahaha, actually apabila mula menulis sambungan semula TCCOW selepas setahun postponed, Jahn terfikirkan a lot of new ideas dan nak share semua sekali. So, that’s how Fasha Deanda ni (salah seorangnya) comes in the picture. Dinukilkan di dalam TCCOW ini, Fasha Deanda adalah seorang anak taikun besar negara yang absolutely fiktif (lagi!) yang kemaruk nak jadi artis tetapi lebih kepada ‘retis’ lah, kan! 

So, dia ini sebenarnya watak tambahan yang Jahn rasa macam nak kongsi lagi dengan orang ramai. Siapa dia? Apa dia buat? Macam mana dia boleh terlibat dalam TCCOW ni? Macam-macam lagilah... sehinggakan membuatkan the commandos tu semua kenal dan macam selalu cakap pasal dia lah. Rif dan Helmi pun tak terkecuali walaupun dah berkahwin, hahaha! 

Sebab apa? Gatal ke mereka? Kenalah tunggu... hehehe... 

The end!

p/s -  and yes, kedua-dua cerita yang Jahn layan kat TV3 tu, skang dah habis juga... rasanya macam nak usha kedai DVD, beli DVD set jelah camni... Supernatural dah jumpa... rm200 at least season 6 & 7. Human Target tak jumpa-jumpa lagi... and dengar cerita season 3 takkan disambung, haduihhhh sedih! btw, TCCOW 17, this Wednesday, as usual... see it first in blogger... gituuuu, okay!
Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA