Karma atau Qada' dan Qadar?

Assalamualaikum semua, 

Jahn baru je blogwalk kejap tadi... dan singgah dekat Kamal Effendi's Blog... banyak jugak mamat ni tulis, rajin and his english is very good. Jahn jadi suka pulak membacanya... so should you guys... read his blog!

dan tiba-tiba Jahn terbaca statements dia...

"I dislike people with stereotype thinking or in other word simply judge the outside appearance (which sometimes I myself did, and I feel horrible). And I seriously hold grudge towards people who believe in karma. Haha. I thought I learned in Islamic Education we have Qada' dan Qadar?Tampo kang? Haha. But no offense to any Hindu or other religion believer. Personal attack to Muslims who are so serious about Karma controlling their life."

**this entry post is intended only to Muslim and I have significantly NO intention to offend people from other religions who believe in Karma** 

macam selalu kita dengar orang dok cakap "I believe in Karma," and stuffs like that, kan...

even pepatah Melayu pun ada mengatakan, "buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat"... betullah ni... tetapinya... ini Karma, lah... kan?

so, are people who believe in Karma actually had their faith upside down? adakah mereka membelakangkan kententuan Allah... I mean like... adakah mereka jadi kufur sebab bersangka demikian...

me, myself pun percaya yang kalau kita buat baik dengan orang, orang buat baik dengan kita dan sebaliknya... tetapi up to some point, Jahn tak kata yang Jahn percayakan Karma... Jahn pun sama dengan encik Kamal Effendi ni, even Qada' dan Qadar sometimes tak sama dengan Karma...

for instance, ada berapa banyak orang jahat dalam dunia ni... kalau ya anda percaya pada Karma, kenapa sampai sekarang mereka tak kena balas dengan perbuatan mereka... I'm talking about those yang ada dekat Tebing Barat sana, those American yang memporak perandakan dunia... 

but then again, Jahn tak persoalkan keadilan di sini... sebab Jahn yakin, pasti keadilan mutlak hanya ada di Padang Mahsyar sahaja nanti... so, before I get intensely serious... I need to stop...

so people, think about it... adakah baik untuk anda meletakkan sesuatu yang bukan dari ajaran agama kita lebih daripada apa yang kita patut percaya... 

dalam rukum Iman ke-6... beriman kepada Qada' dan Qadar... bukan kepada Karma...

anda tahu macam mana nak berfikir, kan... silakanlah...
Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA