myMetro | ‘Saya tak faham tuduhan Pekida’

myMetro | ‘Saya tak faham tuduhan Pekida’

Assalamualaikum semua,

PETANG-PETANG camni, kan best nak cari pasal.. eh silap... berbelog, kan... hahah...

stop, anda dah baca Metro hari ini? kalau dah, Good, senang sikit nak citer. kalau belum, silalah right-click link diatas itu, open link in new tab/ window (dah? bagus... baca kejap, datang sini balik...)

dah baca? apa yang anda fikir? Jahn malas nak fikir apa-apa sebab Jahn memang tak ada clue sangat pun tentang gangsterism di Malaysia ni... but wait, why must PEKIDA be associated with gangsterism at all?

mungkin apa yang Jahn kongsikan dekat sini a little presumptuous tetapi, bukankah PEKIDA stands for PERTUBUHAN KEBAJIKAN DAN DAKWAH ISLAMIAH MALAYSIA? ada dua keyword dekat situ, Kebajikan dan Dakwah. paling penting perkataan Islamiah, seriously Jahn tak nampak apa-apa significant of those 2 words dan perkataan Islamiah to be associated dengan gangsterism.



mungkin ada yang tidak suka dengan dialog Shamsul dalam KL Gangster yang berbunyi, "Lu ayahanda ka, lu abang long ka, ini KL gua pegang!", Jahn tak nafikan yang perkara tersebut a little bit sensitive and about the code, Jahn takde hak nak komen lebih-lebih but this is just a movie.

just a fictional, made-up movie that goes well with the culture happened in the society. people like this and they are just making movies for the sake of the viewers (and yeah, good business).

tindakan PEKIDA untuk menyaman both Shamsul dan Farid Kamil di atas isu violation of the code used, rasanya Jahn tak nak komen sebab Jahn tak tahu sangat dengan apa yang berlaku. better left what we don't understand much for them yang tahu sahaja, kan.

but rasanya, Shamsul dan Farid Kamil tak salah kot... perkataan Ayahanda dan Abang Long itu is just regionally universal words yang digunakan oleh sesiapa sahaja... and regardless of kata-kata itu ditujukan kepada PEKIDA atau pun tidak, kita tidak sure akan perkara itu juga... lagipula, pihak Skop Production telah membuat kajian terhadap isu gangsterism ini dengan bekas gangster... mungkin dari situ mereka dapat the whole story yang perkataan Ayahanda dan Abang Long is widely use in the gangster's realm. full stop.

so, dalam hal ini surely akan ada dua pihak yang clashed between eachother in term of opinion on this matter. kepada yang pro-PEKIDA, saya faham kalau hak atau peraturan anda is being violated,you are very upset. kepada pro-KL Gangster, don't act to jacked up like apa yang jadi ni langsung takde apa-apa masalah, a side of our society tengah tak puas hati, so it is best not to enrage them further.

tapi itulah, bila benda-benda macam ini jadi... Jahn was like thinking, "PEKIDA ni gangster ke?", suppose they're NGO that act according to it's real objective, kebajikan dan dakwah Islamiah. AMAL MAKRUF NAHI MUNGKAR
2 comments

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA