stay fit vs stay beriman? (kannnn...)

Assalamualaikum,

The other day tu, kan... Jahn keluar jogging agak lambat. dalam pukul 7.00 pm. so, pada Jahn agak lambat dah la tu, sebabnya lebih kurang setengah jam akan azan Maghrib, kan... (Islamic sangat kau Jahn!) Harus!

so, dalam menghabiskan 2 pusingan tasik sec. 7 tu, kan... terlajak le sampai azan berkumandang.

lepas tu Jahn nampak lah beberapa orang couple ni yang masih gigih meneruskan larian mereka. so, Jahn macam, "hmm, sihat ke kau tak sembahyang ni dude, babe?" dalam hati jelah, kan... kau mampu nak sound tepek orang kau tak kenal (Tidak!), so, disebabkan mereka tu was actually berjogging Jahn lantakkan ajelah, kan...

tapinya, ada lagi yang lagi entah nak dicakap apa. kalau tajuk entry ini 'vs' means either one, yang ni adalah 'neither' okeh... kau berdating kat atas jambatan ni haah.. duduk bersandar tengah azan berdua-duaan, senjakala-senjakala hatta semasa bilal melaungkan laungan suci (wah, Jahn... kau, kan...!)... apakah itu?

itu tidak menghormati agama, okeh... cubalah kau fikir sikit dude, babe... azan kot! babe, kau pakai tudung, konfem-konfem kau ada 'binti' dalam NRIC kau, kan... tak tahu malu ke? aduh, kalau mami and dedi kau tahu kau buat perangai macam ni, dorang bangga ke, babe?

dude, kau pulak... kau bangga, kan buat babe itu nampak macam pompuan tak tahu agama walhal dia pakai tudung lantas menggambarkan dia seorang ustazah pilihan. kau jahatlah dude...

natijahnya apa? dosa kering ... cubalah balik umah sembahyang dulu ... esok-esok bleh date lagi, kan...

so, moral of the setori adalah... stay fit is not an offence tetapi bagi yang ISLAM itu, cuba sensitif sikit tentang masa tu, nak buat 2-3 round dekat tasik itu pun bukannya time-consuming sangat pun... tak sampai setengah jam... datanglah pukul 6.30... sempat lah bak habiskan... 5 round pun boley lagilah...

dan... kalau setakat nak berdating ke apa, bukan tak boleh, tak payah le nak berdua-duaan dalam gelap senja tu tak hormat masa sembahyang, balik je... okeh!
Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA