tak habis2 lagi ke hal ni...?





HULU SELANGOR: Tiga pelajar tingkatan lima sebuah sekolah menengah di sini, bertindak samseng dengan mengugut untuk membunuh seorang guru disiplin, kelmarin.
Difahamkan, kumpulan terbabit bertindak demikian kerana tidak puas hati apabila guru terbabit enggan menerima buku teks yang mahu dipulangkan mereka.
Berita lanjut >>


Jahn: Metro ada citer apa je hari ni, Mil?


Emil: 3 pelajar samseng.


Jahn: Haaa? Molek la tu... kecik-kecik tak nak mati, besar-besar ingat dah besar sangat!


Emil: Kejap...dengar ni... pelajar sekolah berkenaan pergi ke pejabat sekolah bertemu pengetua untuk memulangkan buku teks yang enggan digunakan mereka... bla, bla, bla... bla, bla, blaa...


Jahn: Berapa banyak bla ni?


Emil: Kejap la...bla, bla, bla... Saya akan pastikan pelajar menerima kembali buku berkenaan kerana itu arahan kerajaan yang mengekalkan novel berkenaan sebagai teks komponen sastera (Komsas) tingkatan lima.


Jahn: Lah... tak habis lagi ke isu tu?


Emil: sensitiviti, susah nak habis... tak boleh nak salahkan sesiapa sangat dalam hal ni... I mean yelah, sebelah sini fikir yang that is a matter of history, benda betul kenapa nak kena malu-malu pulak... the other side pulak dah memang tak suka, disgrace sangat-sangat... so, nak buat apa lagi?


Jahn: Ye, aku tahu tu, tapinya benda ni patutnya dah setel dah, kan... apa lagilah maslaahnya... yang budak-budak tu nak buat macam ni pulak kenapa... I mean like kau bayangkan, dorang tu budak-budak lagi, dah act macam gangster disebabkan benda macam ni... what? Do you call that patriotic? Do we call that enthnocentric? I call that buang masa.


Emil: Ini sensitiviti, Jahn... level sensitivity orang tak sama, you're not in their's shoes... sebab tu kita fikir macam ni... memang a bit ridiculous benda ni sampai budak-budak yang bring up nak tambah burukkan maslah ni, tapi kerajaan buat apa yang patut mereka buat... lets just serahkan semua ni pada mereka yang berwajib jelah, okay...


Jahn: It's not like I care sangat tapi itulah dia, masyarakat kita ni tak tahu nak hormat orang lagi dah... betulkan aku kalau akau salah...


Emil: ye... masyarakat dah berubah... 


The rest of the conversation is all about that so-called novel which brought controversy to BM subject. 


pasal buku ni jer pun nak berbunuh...bukan salah buku ni...


Jahn: Just wonder some people boleh lupa asal-usul dan salah ertikan apa yang baik.


Emil: ... and yes, again... this is just a matter of sensitivity... nothing much, nothing less... kalau tidak pun pasal kepentingan politik...
Post a Comment

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA