BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

Assalamualaikum semua,




[click jangan tak click!]

Emil: ikut negeri Jahn... hahahahaha...cubalah cakap guna dialek negeri kau...
Jahn: ohhhh noooo... kome segan maatttt!!! kome tak penoh cakap pahang dengan sesape! kome maluuuu!
Emil: bahasa jiwa bangsa Jahn...
Jahn: [akur...], okaylah untuk entry kali ni je kome cakap pahang sikit dengan deme, ye...
nilah negeri kome...
sekoloh kome!
latar belakang
Nama kome, Mohamad Fauzan bin Abas... asal jerantet (Jerantut), Pahang Darul Makmur. umur kome mude mat lagi weihhh, baru 23 tahun. mude mattt! itu jelah nak cerita dengan deme, tak ada benda dah nok ceritanye...

universiti kome!
tempat kome kereje!
profession
kome mahasiswa (mok kome cakaplah), kome student UiTM Kampus Bandaraya Melaka. tapi sekrang ni, kome kereje dekat Malaysian Mosaics Berhad, internship program kate orang New Zealand, kan... maknenye, kome ni masih lagi belajor la bukannya pekerja swasta lah, kalo deme tak paham-paham, ye...

SANTAI BERSAMA BEN ASAARI
HANIS ZALIKHA
MERIAHUOLL
blog favourite
ada dekat list yang kome suka baca...
sebabkan ni segmen Ben Ashaari, kome kena cakaplah yang kome paling suka belog dia, hahahahaha... lagi, suka baca belog Hanis Zalikha sebab dia lawo matttt! belog kak senduk sebab dia kelakor...

blog tak suka masuk
belog yang obses cerite politik lepaih tu suka fitnah, kutuk-kutuk orang... memang kome menyampoh mattt! lagi belog 18sx (baik matt kome ni wei, deme!)

impian terhadap blog ini
kome nok la jugek belog kome ni dibaca orang dan disukai, itu je yang kome mintok... taknye'edeh bendala lain yang kome nok lain dah...

masuk zeitgeist ni pun dah cukup...wahhhh, kannn!! berangan mattt kome ni hahhhh!!





Jahn: homaigooott!!! did I just said that?!!
Emil: hahahahahahahaha, Pahang mattt awok ni yeh!
Jahn: shut up, Emil!!
Emil: wow, fluent english!

kesudahannya, mereka bergaduh lagi!


p/s -  Pahang mempunyai dialek yang agak banyak kalau nak diikutkan sebabnya Pahang penuh dengan FELDA, FELCRA. so ramai orang daripada various negeri telah datang dan bermustautin di Pahang, membawa bahasa mereka sekali, tetapi secara kasarnya, penduduk asal Pahang is said to have a significantly similar lograt dengan negeri Perak... cuma sedikit sahaja perbezaan. sebagai contoh, di Perak, kome = kamu, awak, tetapi di Pahnag kome = saya, aku... tetapi bunyi yang lain-lain itu memang lebih kurang.
18 comments

Popular posts from this blog

Juliana Evans cakap dia takde adik, sepatutnya dia cakap "Aku takde adik macam tu!!!"

Hantu Kak Limah Balik Rumah

REVIEW SETIAP DETIK NAFASKU ~ DHIYA ZAFIRA